9.3×62mm MAUSER – MOŽDA NAJUNIVERZALNIJI KARABINSKI METAK

Krajem 19. i početkom 20. vijeka, više evropskih država i Velika Britanija bili su zauzeti proširenjem svojih interesnih zona širom svijeta. Ni jedan kontinent nije bio izložen ovoj ekspanziji više od Afrike. Holanđani su bili prisutni u Južnoj Africi, Portugalci u Mozambiku, Belgijanaci u Zairu, Englezi u Keniji i Rodeziji, Francuzi u Centralnoafričkoj Republici a Nijemci u Namibiji i Tanzaniji.

Britanci su proizvodili puške u teškim kalibrima, kao i municiju za njih, prilagođene i namijenjene lovu na najtežu i najopasniju divljač crnog kontinenta. Avaj, iako su takve puške u moćnim kalibrima bile precizne i veoma kvalitetne, isto tako bile su i prilično skupe, te su umnogome prevazilazile opseg budžeta prosječnog engleskog farmera/koloniste. S druge strane, njemački kolonisti su bili veoma posvećeni u želji da od svoje matične države dobiju kvalitetne i efikasne a cijenom pristupačne puške u odgovarajućem kalibru pogodnom za odbranu od velike i opasne afričke divljači ali naravno i lov iste.

Naime, Njemačka je već proizvodila ono što će kasnije postati najbolja i najmasovnija obrtnočepna akcija na svijetu – u pitanju su puške i karabini sistema Mauzer Model 98. Njemački kolonisti i lovci su u velikom broju upotrebljavali baš vojničke puške Mauzer zbog njihove pouzdanosti i niske cijene, ali su vlasti, uplašene od mogućih kolonijalnih pobuna, često zabranjivale posjedovanje službenih vojničkih pušaka i municije. Međutim, Nijemci u to vrijeme nisu imali teži kalibar koji bi mogao biti prilagođen postojećem standardnom M98 sistemu tako da odgovori svim izazovima u lovu na najtežu i najopasniju afričku divljač.

S tim u vezi, početkom dvadesetog vijeka, berlinski oružar po imenu Otto Bock, dao je sebi zadatak da razvije upravo takav metak. Godine 1905. Bock predstavlja rezultate svojih eksperimenata i tako je svjetlost dana ugledao metak 9.3 × 62mm – takođe poznat i kao 9,3 × 62 Mauser.

Metak je imao zrno prečnika 9.3mm spakovano u čauru bez ivice dugu 62mm. Prvobitna zrna bila su mase 285 grejna, početne brzine 2150 fps. Sve je to vrlo lijepo uklopljeno u M98 obrtnočepnu akciju standardnih dimenzija a hranjenje i ekstrakcija bili su pouzdani. Nešto kasnije biće uvedena zrna mase 286 grejna a početna brzina je povećana na oko 2400 fps. CIP je uspostavio svoj standard za ovaj metak prema kojem MAP pritisak iznosi 56,500 psi ali u modernim robusnim puškama, ukoliko je to zaista potrebno, nema razloga da se taj pritisak ne može popeti i do 60.000 psi, čime se obezbjeđuje početna brzina od oko 2500 fps.

Metak 9.3 × 62mm je brzo postao veoma popularan kako u Africi tako i u Evropi a svoju popularnost nije izgubio do danas.Čak je svojevremeno i veliki afrički lovac John “Pondoro” Tejlor, anglofil kakav je bio, imao samo riječi oduševljenja za ovaj tipično njemački kalibar. Tejlor u svojoj knjizi “Afričke puške i municija”, svjestan da je 9,3mm skoro idealan metak a diskusije među lovcima o njegovoj efikasnosti bespredmetne, napisao je između ostalog sljedeće: “Nikad nisam čuo nikakve pritužbe u vezi sa 9.3mm. Njegova penetracija je dovoljna za apsolutno sve.” “Uprkos svim modernijim magnum i super kalibrima, 9.3mm i dalje ostaje omiljeni izbor mnogih profesionalnih lovaca”.

Moderne laboracije municije kalibra 9.3x62mm imaju zrna mase od 220 do 320gr  čija se početna brzina kreće između 2.200 i 2.650 fps. Međutim, zrno od 286gr koje razvija brzinu od 2.350 fps vjerovatno je najpopularnija smrtonosna kombinacija za krupne veprove, jelene, losa, medvjeda i velike afričke antilope poput kudua i elanda.Još jedna prednost metka 9,3x62mm je relativno mali trzaj za ovu klasu kalibara. Iako snaga trzaja zavisi od laboracije metka (jače laboracije imaju i jači trzaj) i težine puške (teža puška manje trza) 9,3x62mm generiše između 65-85% trzaja metka kalibra .375 H&H. Poređenja radi, to je samo 20-30% više nego trzaj puške kalibra .30-06.

Podnošljiv trzaj veoma je bitan lovcima, posebno onima koji su sitnije građe ili onima koji su osjetljiviji na trzaj. Blaži trzaj obično povećava vjerovatnoću preciznog pogađanja prvim metkom i isto tako brže i preciznije plasiranje sljedećeg hica, ukoliko je to potrebno. Kao što je lovcima poznato, mnogo je važnije u koji dio je divljač pogođena od toga čime je pogođena, tako da je dobro plasiran pogodak sa zrnom 9.3mm mnogo efikasniji nego loše plasiran sa zrnima težih kalibara poput .375 ili .458.

Možda se najveća prednost metka 9.3x62mm nad metkom .375 H&H ogleda u znatno nižoj cijeni pušaka jer 9.3x62mm odgovara standardnoj dužini akcije (9.3x62mm, kako je već rečeno, nastao je prilagođavanjem standardnoj dužini M98 akcije). Svi veći evropski proizvođači imaju karabine u ovom kalibru (npr finski SAKO, austrijski Steyr i češki CZ) a možda najbolji kompromis između cijene i neprikosnovenog kvaliteta nudi kragujevačko Zastava Oružje čiji se legendarni Model 70 proizvodi naravno i u ovom kalibru.

Osim toga, na tržištu postoji veliki izbor kvalitetne municije u kalibru 9.3x62mm. Prvi Partizan, Lapua, Nosler, Hornady, Norma, Federal, Barns, Remington i Sellier & Bellot samo su neki od proizvođača koji imaju ovaj metak u svom proizvodnom programu. Osim njih, njemačka kompanija municije RWS proizvodi vrhunsku municiju u ovom kalibru ali je ona veoma skupa. Svi ovi proizvođači u proizvodnom programu imaju više tipova zrna za ovaj metak koja pokrivaju širok opseg divljači.

Sa dobro odabranom puškom u kalibru 9.3x62mm,  bez ikakvih pravnih ili etičkih dilema moguće je loviti apsolutno svu divljač na planeti od srndaća do slona. Vrlo malo kalibara će bez ikakavih problema pokriti takav opseg a da istovremeno ne prouzrokuje žestok udar u lovčevo rame i novčanik.

Treba ipak reći kako ovaj kalibar zbog pada zrna nije baš najpodesniji za pucanje na preko 200 m sto je inače praksa u lovu na “Marka Pola”, najvećeg argala na svijetu, mada se i to može kompenzovati dobrom optikom. Ali, osim tih nekoliko izuzetaka, ovaj metak dobar je za lov na ogromnu većinu krupne divljači. Ukratko, 9.3x62mm je fantastičan metak koji može da ispuni niz uloga u različitim vrstama lova praktično bilo gdje u svijetu i na bilo koju divljač.

Piše: Draško Dragosavljević

Scroll to Top